www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 30 września 2014, 17:05 - wt
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja Rozmiar: 61950 bajtw

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: 19 marca 2013, 23:16 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
Na co ci te cycki na dole, powiedz ?

Felc frezuj po zewnętrznej stronie i obniż ten korpus o 1cm !

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:17 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 23:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
w srodku zrób 375 mm a góra belke 395 mm

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:19 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 466
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
Jak nałożę korpus na korpus to te "cycki" :haha: :haha: :haha:
wejdą w drugi korpus i spełnią role "felca". Czyli w sumie odl między ramkami w korpusach wyjdzie 1 cm.

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:22 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
_barti_ pisze:
Jak nałożę korpus na korpus to te "cycki" :haha: :haha: :haha:
wejdą w drugi korpus i spełnią role "felca". Czyli w sumie odl między ramkami w korpusach wyjdzie 1 cm.


Nic to praktycznego źle to rozegrałeś ale twoja sprawa !

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:24 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 466
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
Masz racje, poprawie na 395, myślałem że ten luz nic nie zaszkodzi, ale jednak masz racje :DD
http://zapodaj.net/images/9d28bbd482bd9.png

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:25 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
Obrazek

Gwarantuje ci ze będzie bardziej praktyczny , do tego mniejsza waga oraz mniej materiału !

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 466
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
Dzięki. Faktycznie, jest to lepsze rozwiązanie. Dzięki Tazon!!! Wiedziałem, że pomożesz.

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:33 - wt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3382
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
zrób tak jak pisze tazon. Dodatkowo wręg górny i dolny po złożeniu korpusów zrób tak żebyś miał ze 2-3 mm luzu pomiędzy nimi. W razie odkształceń zawsze będzie ci pasował korpus na korpus. A i myślę że 5mm to trochę mało lepiej zrobić wręgi 10mm.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 09:58 - śr
Posty: 3140
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
U Tazona wyszło 5 mm odstępu międzyramkowego i dodatkowo cycki górne trzeba robić ciut krótsze .

_________________
miodarka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:39 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 466
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
Dlatego górny 5mm, a dolny 10 w tym przypadku.

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2013, 23:56 - wt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
górski_pszczelarz pisze:
5mm to trochę mało lepiej zrobić wręgi 10mm.


Dobrze prawisz, myślałem że 1 kratka to 10mm :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 marca 2013, 19:51 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1090
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Tazon, A dlczego środek ula 380mm a nie 375mm taka mała zmiana a ramka wielkopolska już nie pasuje zwłaszcza że między wręgami też 400mm a nie 395mm.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 marca 2013, 19:58 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 09:27 - czw
Posty: 906
Lokalizacja: woj.Łódzkie pow.Bełchatowski gm.Bełchatów
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Pewnie zależy jaką gruba ściankę w środku da... 10 mm będzie 380. 12mm będzie 376 mi to różnicy nie robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 marca 2013, 22:26 - śr 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
ja-lec pisze:
Tazon, A dlczego środek ula 380mm a nie 375mm taka mała zmiana a ramka wielkopolska już nie pasuje zwłaszcza że między wręgami też 400mm a nie 395mm.


Kolego to są wymiary barti-ego, a ja tylko mu podałem inny pomysł na konstrukcje korpusu.

Na pewno sobie to przemyśli oraz zależy z czego robi :D

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 marca 2013, 22:31 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 stycznia 2012, 22:01 - wt
Posty: 1090
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Przepraszam !Więc _barti_, te wymiary też niech weźmie pod uwagę to jest dosyć ważne.

_________________
Ceną wielkości jest odpowiedzialność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 19:34 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 19:07 - śr
Posty: 1400
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Jako że mamy już wiosnę (tak, tak, choć krajobraz za oknem wskazywał by na inną porę roku, to od paru dni mamy astronomiczną wiosnę jak by ktoś zapomniał :D ), to trzeba pomału kończyć wszelakie prace przygotowawcze do sezonu ;) tak jak tu komuś obiecywałem pochwale się swoimi poczynaniami bieżącymi :)
Dennica wielkopolska osiatkowana z wysuwaną szufladą... podpatrzona w pracowni u Tazona :D lecz trochę zmodyfikowana ;)

Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj coś dla tych co chcą szybko, w miarę dobrze i niedrogo... Korpusy styrodurowe ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ten ze styroduru 30 mm, trochę kiepski wg mnie bo cienki i nawet za bardzo nie ma gdzie wkręta mocującego "ramkę" z samym styrodurem wkręcić ;/ stąd wkręt u góry na "zamku", felcu czy jak to tam każdy sobie nazywa ;) Następne są z grubości 50 mm ;) Poza tym niczym się nie różnią od tego ;)

_________________
Bo lepiej jest żałować że się coś zrobiło...
niż żałować że się czegoś nie zrobiło !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 19:43 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 14:04 - pn
Posty: 921
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
xsiek denice staranie wykonane super tylko powiedz jak powietrze w czasie transportu dostaje się przez siatke jak boki zabudowane do samego końca poz

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 19:49 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 19:07 - śr
Posty: 1400
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
6Cichy, wysuwasz szufladę, bo szuflada jest pod siatką... tył jest do połowy wysokości :) dostaje się bez problemu :)

_________________
Bo lepiej jest żałować że się coś zrobiło...
niż żałować że się czegoś nie zrobiło !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 20:05 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:00 - czw
Posty: 2044
Lokalizacja: Czechówka
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i Wielkopolski
xsiek pisze:
Dennica wielkopolska osiatkowana z wysuwaną szufladą... podpatrzona w pracowni u Tazona :D lecz trochę zmodyfikowana ;)


No super :mrgreen: widzę ze bardziej udoskonalona ale czasochłonna :D

_________________
Pozdrawiam Bartek ! Obrazek
Album Pasieki Bartolino
Zapraszam na Kanał YouTube
SPRZEDAM ODKŁADY PSZCZELE W 2014 !
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 20:20 - ndz 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 19:07 - śr
Posty: 1400
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Tazon, no pewnie masz racje... ale w sumie nie aż tak bardzo to było pracochłonne... TY musisz wycinać te wszystkie listewki i potem docinać każdą z osobna i zbijać do kupy... ja wycinam jeden element i go frezuje... tak że nie jest to aż taka wielka różnica :)

_________________
Bo lepiej jest żałować że się coś zrobiło...
niż żałować że się czegoś nie zrobiło !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 20:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 23:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam kilka zdjęć z końcowego malowania części uli chodź duża część jeszcze do malowania oraz kilka foto z magazynem tegorocznych ramek


Załączniki:
2013-03-24-131 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-131 (Kopiowanie).jpg [ 90 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-133 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-133 (Kopiowanie).jpg [ 145.08 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-134 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-134 (Kopiowanie).jpg [ 82.89 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-135 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-135 (Kopiowanie).jpg [ 149.3 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-137 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-137 (Kopiowanie).jpg [ 84.42 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-138 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-138 (Kopiowanie).jpg [ 81.28 KiB | Przeglądany 3804 razy ]
2013-03-24-139 (Kopiowanie).jpg
2013-03-24-139 (Kopiowanie).jpg [ 90.96 KiB | Przeglądany 3804 razy ]

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 01:23 - pn 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 01:15 - pt
Posty: 887
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
_barti_ pisze:
Moglibyście zweryfikować wymiary ula wielkopolskiego, przekroju przez korpus ?
Naniosłem je na prowizoryczny rysunek.

Ja mam tak :)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 09:26 - pn 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 22:12 - wt
Posty: 129
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Xsiek, dzięki za fotki. Przemyślę konstrukcję na jesieni, bo w tym roku koniec prac stolarskich, po świętach może pogoda pozwoli pogrzebać w ulach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 09:40 - pn 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 19:07 - śr
Posty: 1400
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
wojtasikpawel pisze:
po świętach może pogoda pozwoli pogrzebać w ulach.
po świętach na pewno, tylko ile po świętach ? :haha:

_________________
Bo lepiej jest żałować że się coś zrobiło...
niż żałować że się czegoś nie zrobiło !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 09:42 - pn 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 21:51 - pn
Posty: 2363
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
xsiek, święta juz na +8 więc chyba w kńcu będzie ta wiosna. A co do grubości styroduru - mówiłem że 5 będzie lepsza :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 10:11 - pn 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 19:07 - śr
Posty: 1400
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
dudi, mówiłeś mówiłeś... TY wiele rzeczy mówiłeś :haha:

_________________
Bo lepiej jest żałować że się coś zrobiło...
niż żałować że się czegoś nie zrobiło !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 10:14 - pn 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 21:51 - pn
Posty: 2363
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
xsiek pisze:
dudi, mówiłeś mówiłeś... TY wiele rzeczy mówiłeś :haha:


To słuchaj starszych :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 13:19 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 09:27 - czw
Posty: 906
Lokalizacja: woj.Łódzkie pow.Bełchatowski gm.Bełchatów
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Obrazek Obrazek Obrazek
Został jeszcze daszek i zastanawiam się nad dennicą... na pewno niska ale nie wiem czy z pojedynczej deski 25mm czy ocieploną... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 13:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 19:10 - czw
Posty: 466
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
Chyba nie ma potrzeby ocieplać. Niektórzy mają nawet siatki.. więc decha 25mm spokojnie wystarczy bez ocieplania.

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 13:47 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 23:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Tomasz2020, to u mnie dennica jest z deski 24 mm i starcza zupełnie bez ocieplenia

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 14:19 - sob 
Assistant Vip

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 09:52 - ndz
Posty: 1931
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
dudi pisze:
xsiek pisze:
dudi, mówiłeś mówiłeś... TY wiele rzeczy mówiłeś :haha:


To słuchaj starszych :haha:


No nie zawsze starsi maja racje wiesz jak czytam wypowiedzi niektórych starszych tu na forum to :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 17:14 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 21:51 - pn
Posty: 2363
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
pleszek, rozumiem - od dzisiaj Cie nie słucham :thank: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 17:34 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 21:59 - śr
Posty: 203
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
mam taki dylemat, korpusy mam zrobione z klepki 12mm do tego styropian 10mm i w środku deska 15mm co daje ścianę 37mm
teraz chce dorobić kilka korpusów i sprawa wygląda tak mam klepkę 15mm i deskę 22mm, i pytanko czy taka ściana by wystarczyła czy lepiej tą deskę zheblować i dać przynajmniej 10mm styropianu, w zimowi by to pewnie różnicy nie robiło ale w lecie to możne być piekarnik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 19:15 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 21:51 - pn
Posty: 2363
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
kiko, dużo osób pszczelarzy na jednościennych i jest chyba ok. Ja myślę że możesz zostawić bez izolacji a jedynie pomaluj na jakieś jaśniejsze kolory żeby tak się nie nagrzewało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2013, 19:45 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 21:59 - śr
Posty: 203
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
chyba zrobię na probe kilka sztuk, chodzi o to głownie ze mam darmowe deski i boazerię, troszkę za cienkie możne te deski sa no ale zobaczymy co lato pokarze,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2013, 10:13 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 23:09 - śr
Posty: 744
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
dudi pisze:
a jedynie pomaluj na jakieś jaśniejsze kolory żeby tak się nie nagrzewało

Najlepszy do "nie nagrzewania" to naturalny.
Pozdrawiam

_________________
W wolnej chwili
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwietnia 2013, 20:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 09:27 - czw
Posty: 906
Lokalizacja: woj.Łódzkie pow.Bełchatowski gm.Bełchatów
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Obrazek Obrazek
Moje Dzieci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwietnia 2013, 21:11 - pn 
Assistant Vip

Rejestracja: 17 listopada 2011, 02:05 - czw
Posty: 470
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tomasz 2020 muszę przyznać że niezły Gepetto z ciebie :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwietnia 2013, 23:02 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 09:27 - czw
Posty: 906
Lokalizacja: woj.Łódzkie pow.Bełchatowski gm.Bełchatów
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Jeszcze tylko muszę daszek skończyć i będzie gitara:) :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwietnia 2013, 12:39 - czw 

Rejestracja: 23 kwietnia 2013, 17:19 - wt
Posty: 9
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski ,WZ
Ja wykonuje korpusy w ten sposób
www.youtube.com/watch?v=ogmEGWpq11k
a tutaj jest rama korpusu
www.youtube.com/watch?v=nn-hqd-QQ8k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwietnia 2013, 13:38 - czw 

Rejestracja: 02 marca 2012, 10:58 - pt
Posty: 141
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
super filmy, może by utworzyć globalny temat dla początkujących wrzucić tam te linki i napisać zanim zapytasz, obejrzyj filmy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2013, 15:32 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 listopada 2010, 17:55 - sob
Posty: 315
Lokalizacja: Rozterk
Ule na jakich gospodaruję: WP i WLP
Nowa dennica i nowy daszek już na miejscu, no może nie do końca. Nie długo będzie zasiedlenie nowych uli. :mrgreen:
Obrazek
Na daszek jeszcze przyjdzie blach aluminiowa :D
Pozdrawiam Piotrek

_________________
„Paście się pszczółki po rozkosznej łące póki wam służą dni lata gorące. Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi. Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.”


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 17:57 - pn 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2011, 12:55 - pn
Posty: 95
Lokalizacja: Agatówka - kotlina Sandomierska
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Chciałbym was zapytać jakie odległości najlepiej (najpraktyczniej) zachować przy robieniu wręgi na ramki, aby obsługa (wyciąganie ramek, odkładanie korpusu, zakładanie kolejnego, kostrzynianie z kraty odgrodowej) była bezproblemowa.

Na obrazkach nie umieściłem wymiarów, ale patrząc od pierwszego to ramka opuszczona jest względem ramy korpusu o 1cm, na kolejnym o 0,5cm i na trzecim jest na zero. Do tego niebieskim kolorem naniosłem przykładowe umieszczenie kraty.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfb ... e1605.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/879 ... c0f2.html#
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80e ... 4a3b7.html

Mam nadzieję, że cokolwiek logicznie to wygląda.
Pozdrawiam, Arek.

_________________
Co nie jest użyteczne dla roju, nie jest też z pożytkiem dla pszczoły. Marek Aureliusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 21:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 09:27 - czw
Posty: 906
Lokalizacja: woj.Łódzkie pow.Bełchatowski gm.Bełchatów
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Ja mam tak jak z pierwszego obrazka... krata utopiona w ulu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 22:14 - pn 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2011, 12:55 - pn
Posty: 95
Lokalizacja: Agatówka - kotlina Sandomierska
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Tomasz2020, stosujesz kratę metalową? Ja póki co nie idę do przodu z rozbudową pasieki, więc jeszcze trochę obrazków, wizyt u innych pszczelarzy i takie swoje przemyślenia.
Jesteś zadowolony z takiego układu? W sumie to żadna różnica pół-centymetra czy centymetra, ale właśnie ciekawi mnie to czym może się różnić i dlaczego tyle rozwiązań u starszych stażem pszczelarzy, no i z większą ilością uli.

_________________
Co nie jest użyteczne dla roju, nie jest też z pożytkiem dla pszczoły. Marek Aureliusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 23:26 - pn 
Assistant Vip

Rejestracja: 25 września 2012, 17:47 - wt
Posty: 476
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
pierwsze i drugie rozwiązanie stabilizuje kratę i nie pozwala jej się przesuwać przy nakładaniu korpusu.pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 czerwca 2013, 21:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 grudnia 2012, 12:47 - ndz
Posty: 51
Lokalizacja: Sochaczew/mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Witam , mam pytanie jak lepiej przybić boazerie od środka korpusa , czy normalnie przodem do środka korpusu ( w tedy nie ma szpar od strony ramy, ale za to wewnętrzna ściana ula jest nie równa, czy odwrotnie (szpary są od strony ramy, wnętrze ula jest równe)?

_________________
http://pasiekapodbrzozami.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 czerwca 2013, 22:59 - pt 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 01:15 - pt
Posty: 887
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
sloma, jak zacząłem robić korpusy jakoś nie zwracałem uwagi na te szpary, ale zgodnie z tym co na swoim blogu radzi CYNIG, od pewnego czasu od wewnątrz stosuję sklejkę wodoodporną (kupuję całą płytę i przycinają mi na wymiar) mniej roboty, zero szpar czyli większa higiena w ulu. Zastanów się nad tym rozwiązaniem ;)
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 czerwca 2013, 18:22 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 grudnia 2012, 12:47 - ndz
Posty: 51
Lokalizacja: Sochaczew/mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
U mnie wnętrze ula wygląda tak jak na zdjęciu czy nie będą przeszkadzać pszczołą te '' górki i doliny'' na siankach bocznych? Obrazek

_________________
http://pasiekapodbrzozami.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 czerwca 2013, 20:07 - sob 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3382
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
nie nie będą przeszkadzać. Mogą próbować je zakitować, albo zabudowywać woskiem, ale nic poza tym. Także będzie wszystko ok.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Pensjonat na Mazurach   Pasieka Maszewo. Polski miód. Sprzedaż miodu zachodniopomorskie.

baner na stron           baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   matki pszczele   Pasieka Pogodny Piątek   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzezone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania tresci oraz zdjec z forum bez zgody autora i Administracji